Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami 3


schedule
180min
10
Średni

W moim domu wstępne przygotowania do Wigilii rozpoczęte! Barszcz czerwony z uszkami mamy zawsze przygotowany już nawet dwa tygodnie wcześniej. Pozostały wigilijny czas można wykorzystać na przygotowanie innych świątecznych potraw. W farszu do uszek łączę pieczarki z grzybami i mocno podkreślam smak przyprawami. Uszka lepimy z całą rodziną – w ten sposób możemy spędzić wspólnie czas. Nasz barszcz wigilijny ma wyrazisty smak i oczywiście głęboki bordowy kolor! Nie wyobrażam sobie świąt bez tej potrawy!

SKŁADNIKI NA CIASTO DO USZEK

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli

SKŁADNIKI NA FARSZ DO USZEK

  • 40 g grzybów suszonych
  • 70 dkg pieczarek
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 1 duża cebula
  • olej, margaryna do smażenia
  • sól, pieprz, magi

SKŁADNIKI NA BARSZCZ CZERWONY

  • 1,5 kg buraków (na około 2-3 litry wody)
  • 3 łyżki majeranku
  • 1-2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżeczek cukru
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • magi, pieprz

PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI

  1. Przygotować farsz do uszek. Grzyby zalewamy zimną wodą odstawiamy na noc.
  2. Następnego dnia grzyby odciskamy z wody, miksujemy w blenderze.
  3. Pozostałą z zalewy wodę grzybową wykorzystamy do barszczu czerwonego.
  4. Pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oleju.
  5. Pod koniec smażenia dodajemy kostkę bulionową, mieszamy, dodajemy do grzybów.
  6. Cebulę smażymy w drobną kostkę, smażymy na margarynie, dodajemy do farszu.
  7. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem, magi.
  8. Zarabiamy ciasto na uszka. Do mąki dodajemy jajka, sól, wodę zagniatamy ciasto.
  9. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
  10. Ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na grubość około 2 mm, .
  11. Ciasto kroimy w kwadraty o wymiarach 4/4 cm i przykrywamy lnianą ściereczką (wychodzi około 160 sztuk uszek).
  12. Przed nałożeniem farszu, każdy kwadrat ciasta odwracamy koniecznie spodem do góry, inaczej ciężko nam będzie skleić brzegi uszek.
  13. Na środek każdego kwadratu nakładamy niewielką ilość farszu, składamy w trójkąt, dokładnie zlepiamy brzegi, łączymy dwa rogi podstawy naszego trójkąta.
  14. Nasze uszka układamy na szufladce zamrażarki tak aby się nie stykały.
  15. Dopiero po zamrożeniu możemy umieścić je w woreczkach (w plastikowych pudełkach).
  16. Przed podaniem zamrożone uszka wrzucamy do osolonego wrzątku, mieszamy, gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Uszka odcedzić i schłodzić pod zimną wodą.
  17. Gotujemy barszcz czerwony. Buraki obrać, opłukać, pokroić w plastry zalać wodą.
  18. Do buraków dodajemy cukier, gotujemy około 50 minut.
  19. Do wywaru z buraków dodajemy, cebulę w łupce, obraną marchew i seler, wyciśnięte ząbki czosnku, pozostałe przyprawy oraz 1 szklankę zalewy z grzybów.
  20. Barszcz gotujemy jeszcze przez 20 minut, odcedzamy przez durszlak.
  21. Na koniec do barszczu dodajemy ocet, magi i pieprz do smaku.
  22. Gorący barszcz przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy mocno, odwracamy do góry dnem do ostygnięcia i przechowujemy w lodówce (do 3-tygodni).
Podziel się

Dodaj komentarz

3 komentarzy do "Barszcz czerwony z uszkami"

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
pinkyyy
Gość

Ja wczoraj robiłam 😀 Wyglądają super Twoje :>

Agusto
Gość

Co prawda to Przepisy na medal ale te uszka zasługują nie tylko na medal, ale na duży i do tego złoty. Taki, jaki należy się za mistrzostwo świata 🙂