Aromatyczne śledzie z rodzynkami

Aromatyczne śledzie z rodzynkami


schedule
120min
8
Łatwy

Na świątecznym polskim stole nie może zabraknąć śledzi. Mój ulubiony przepis to pachnące goździkami, aromatyczne śledzie z rodzynkami, w pomidorowym sosie z cebulką. Bardzo prosty ale smaczny sposób na pachnącą świętami przystawkę z ryb. Przed podaniem śledzie układamy w słoikach (2 po 0,66 l.) i odstawiamy na noc do lodówki.

SKŁADNIKI

  • 500 g białych jędrnych matiasów solonych
  • 100 g rodzynek (sułtanek)
  • 3 duże cebule
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 łyżki octu
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6 goździków

PRZEPIS NA AROMATYCZNE ŚLEDZIE Z RODZYNKAMI

  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-4 godziny, kilka razy zmieniając wodę. Kroimy je na paski o szerokości 3 cm.
  2. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić aż ostygną.
  3. Cebulę kroimy w paski, smażymy na oleju, dodajemy koncentrat, cukier, goździki, sok z cytryny, ocet i dusimy przez chwilę.
  4. Na koniec do sosu-marynaty dodajemy odcedzone rodzynki.
  5. Słoiki i pokrywki sparzyć.
  6. W słoikach na przemian układamy warstwami cebulę w sosie i śledzie.
  7. Przed podaniem śledzie odstawiamy na noc do lodówki.
Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz